Ühe autori sõnul valmistavad kreeklased moussaka’t sellise hoole ja armastusega, et asetavad iga pommuviilu vormi sama õrnalt, kui beebile tekki peale pannakse :) Turistidele on tuttavam kindlasti hakklihakastmega moussaka (hakklihaks on taas veise- või lambaliha), aga Kreekas on vegetaarne versioon sama populaarne.
100 g riivitud juustu (Kefalotiri, Parmesani, Valio Fortet või "tavalist" juustu)
Valmistamine
Valmista bešamellkaste. Kuumuta potis või, sega juurde jahu ja kuumuta minut aega. Lisa vähehaaval (kuum) piim. Kuumuta pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja puulusika selja katab. Tõsta pott tulelt. Lase veidi jahtuda, siis klopi juurde munad. Maitsesta muskaadi, vürtsköömnete, soola ja pipraga.
Koori kartulid ja lõika 3-4 mm paksusteks viiludeks.
Kata paksupõhjalise laia panni põhi oliiviõliga. Prae kartuliviilud mõlemalt poolt õlis; praetud kartuliviilud tõsta köögipaberile nõrguma.
Lõika pommud pikkupidi 5-6 mm paksusteks viiludeks. PIntselda pommuviilud kergelt õliga ning küpseta kas ahjuplaadil või kuumal grillpannil mõlemalt poolt kuldseks.
Lõika tomatid õhukesteks viiludeks.
Määri 25x35 cm ahjuvormi (lasanjevorm on hea) põhi ja servad õliga, puista riivsai vormi põhja.
Laota pooled kartuliviiludest vormi, servad veidi kohakuti. Sinna peale tomativiilud (üsna hõredalt), siis pooled pommuviilud (servad kohakuti). Korda (kartul, tomatid, pommud).
Kalla bešamellkaste köögiviljadele, puista peale riivitud juust.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 1 tund, kuni moussaka on pealt kaunilt kuldpruun.
Võta roog ahjust välja ja lase 15-20 minutit taheneda ja jahtuda enne serveerimist.
Pommuvorm, lihata (moussaka)
Ühe autori sõnul valmistavad kreeklased moussaka’t sellise hoole ja armastusega, et asetavad iga pommuviilu vormi sama õrnalt, kui beebile tekki peale pannakse :) Turistidele on tuttavam kindlasti hakklihakastmega moussaka (hakklihaks on taas veise- või lambaliha), aga Kreekas on vegetaarne versioon sama populaarne.